INKIVÄÄRI
Zingiber officinale Roscoe
Zingiberaceae-heimo
Inkivääri rohdoskasvi  Inkiväärin rohdos-juurakko
Yleiskuvaus
Inkivääri on pysty, noin 35-100 cm korkea monivuotinen maustekasvi , jolla on haarova, muhkurainen ja vaakasuora juurakko. Juurakosta nousee sekä metrin korkuisia, yhteenkiertyneiden lehtituppien muodostamia lehtiversoja että kukkaversoja. Kukkien terälehdet ovat keltaiset ja huuli violetti ja keltapilkullinen. Inkivääri on kotoisin Etelä-Aasiasta ja sitä viljellään lähes kaikkialla trooppisessa ilmastossa, esim. Intiassa, Kiinassa, Jamaikalla, Haitilla ja Nigeriassa. Rohdos-tarkoituksiin käytetään inkiväärin juurakkoa. Kuivattu Inkivääri on mainittu kirjoituksissa Kiinassa jo 2000 eKr. Nimi Inkivääri (Zingiber) tulee Sanskriitin sanasta tarkoittaen sarven muotoista. Tämä viittaa juurakon sarviulkonemiin. Nykyäänkin Kiinassa Inkivääriä käytetään paljon sekä ruuissa että rohtona. Sekä tuore että kuivattu inkiväärijuuri ovat virallisia rohdoksia. Niitä käytetään sekä puristenesteinä että alkoholiuutteina. Nykykiinassa Inkivääriä on noin puolessa kaikista yrtti-tuotteista.

Käyttö rohdoksena
Inkivääri sisältää yleensä 1-3% eteeristä öljyä, hartsia, joka koostuu öljystä ja karvasaineista, 6-8% lipidejä, n. 9% proteiineja sekä tärkkelystä. Eteerinen öljy sisältää pääkomponentteina zingibereeniä (n. 30%) ja bisaboleenia. Hartsi sisältää karvasaineita, joita kutsutaan gingeroleiksi, sekä näiden dehydraatio- ja hajoamistuotteita, shogaoleja, ja zingeronia. Inkivääriä käytetään mausteena, lisäämään ruokahalua, edistämään ruoansulatusta. Inkivääriuutteita käytetään reumaattisten sairauksien yhteydessä kipua lievittämään ja edistämään nivelten notkeutta. Inkiväärivalmisteita ei tulisi käyttää raskauden ja imetyksen aikana.
* * * * *
Luontaistuote verkkokauppa Pääsivulle Herbosus luontaistuotteet ja rohdosyrtit -sivuille