KURKKUYRTTI, PURASRUOHO
Borago officinalis
Boraginaceae-heimo (Lemmikkikasvit)
Kurkkuyrtti rohdoskasvi 
Yleiskuvaus
Kurkkuyrtti on karheakarvainen yksivuotinen yrtti, joka maistuu nimensä mukaisesti hiukan kurkulta. Se on kotoisin Välimeren alueelta, mistä se on levinnyt lähes koko Eurooppaan. Suomessa sitä kasvaa myös villiintyneenä luonnossa. Pohjoismaissa kasvia on viljelty vanhoissa yrttitarhoissa jo vuosisatoja. Kurkkuyrtti on sekä koriste-, salaatti- että maustekasvi. Se on yksivuotinen. Kasvi siementää itse itsensä erittäin tehokkaasti. Kurkkuyrtti kuohkeuttaa tiivistä maata syvälle ulottuvan juuristonsa ansiosta. Kurkkuyrtti on erinomainen mesikasvi. Siemenistä saatava öljy sisältää runsaasti tyydyttyneitä gammalinoleenihappoja.

Viljely
Kurkkuyrtti kasvaa missä tahansa puutarhamaassa, kunhan valoa on riittävästi. Myös vedentarve kasvilla on suuri, eikä se kestä lainkaan kuivuutta. Hyvin lannoitetussa kasvualustassa kurkkuyrtti kasvaa n. 80 cm:n korkuiseksi laajaksi pehkoksi. Keväällä kasvi kestää hyvin pakkasia, mutta syksyllä halla voi vaurioittaa sitä helpommin. Kurkkuyrtin siemeniä voi kylvää avomaalle touko-kesäkuussa. Kylvösyvyys on 2 - 3 cm. Sopiva riviväli kylvössä on 50 - 70 cm. Siemeniä on grammassa 50 - 60 kpl, ja siementarve tarkkuuskylvökonetta käytettäessä on 2 - 3 kg/ha. Riittävän kosteassa maaperässä taimettuminen tapahtuu 10 - 14 vrk:ssa. Taimet on syytä harventaa 25 - 30 cm:n etäisyydelle toisistaan ja kesällä voi harata väleistä rikkaruohoja. Kuivattujen lehtien sato on n. 20 - 30 kg/a. Kukkasatoa saadaan 1 - 3 kg/a ja siemensatoa 5 - 10 kg/a.

Käyttö ravintona
Kurkkuyrtin nuoria pehmeitä lehtiä voi käyttää tuoreena salaateissa tai kuumennettuna pinaatin tapaan. Koska lehdet ovat piikkikarvaisia, ne kannattaa silputa aivan pieneksi salaattia varten. Suuria lehtiä voi käyttää erilaisten kääryleiden kääreiksi, kunhan ne on ensin kastettu kiehuvaan veteen lehtien ja piikkien pehmentämiseksi. Varretkin ovat syötäviä, mutta ne on kuorittava ennen käyttöä. Kurkkuyrtti sopii erityisesti peruna-, kaali- ja papuruokiin sekä kalaruokiin ja munakkaisiin. Kukat käyvät hyvin koristeeksi salaatteihin, voileipien päälle, kakkuihin, juomiin ja myös lämpimiin ruokiin. Kukat kannattaa irrottaa kasvista ilman kukkapohjusta, jolloin ei ole haittaa pohjuksen ja varren piikikkäistä karvoista. Kuivatut lehdet ja kukat käyvät hyvin yrttiteesekoituksiin

Käyttö rohtona
Rohtona käytetään kasvin kukkia ja lehtiä sekä siemenistä puristettua öljyä. Purasruoho sisältää runsaasti mineraalisuoloja. Sillä on hien- ja virtsaneritystä lisäävä vaikutus, ja sitä onkin käytetty mm. reumaattisten vaivojen hoitoon, munuais- ja rakkotulehduksiin sekä "verta puhdistavana" rohtona. Siemenöljyn sisältämä gammalinoleenihappo (GLA) vaikuttaa edullisesti ihoon ja hormonitoimintaan. Sitä on kurkkuyrtin siemenissä jopa enemmän kuin helokin tai mustaherukan siemenissä. Keskiajalta lähtien kurkkuyrtti on ollut iloa tuovan ja masennusta poistavan yrtin maineessa. Murskatuilla lehdillä voi hoitaa ihottumia, palohaavoja ja turvotuksia. Kurkkuyrtin siemenet sisältävät rasvahappoja (kasviöljyä), jotka sisältävät noin 50 % omega-6-sarjan linolihappoa (LA) ja 9–15 % gammalinoleenihappoa (GLA) ja 11–15 % omega-3-sarjaan kuuluvaa alfalinonenihappoa (ALA). Lisäksi mukana on hieman muita rasvahappoja, kuten steariinihappoa.

Varoitukset
Koska kurkkuyrtti sisältää jonkin verran haitallisesti vaikuttavia pyrrolitsidiinialkaloideja, sen kuivattuja lehtiä ja kukkia saa myydä ainoastaan apteekista. Pyrrolitsidiinialkaloidit voivat aiheuttaa pitkäaikaisessa käytössä suurina annoksina maksavaurioita.
* * * * *
Luontaistuote verkkokauppa Pääsivulle Herbosus luontaistuotteet ja rohdosyrtit -sivuille